- Jeg er overveldet over alt jeg må gjøre og kommer liksom ikke i gang. Hvordan kan jeg unngå å utsette ting?

Å utsette ting du burde få gjort kan bli en fluktstrategi der du tar ut belønningen før du gjør jobben. Bestemmer du deg for å game litt først, og lese senere, så smuldrer lett lesingen bort i sanden. Utsetter du mye øker stresse, og terskelen for å komme i gang blir høyere med tiden.Dette gjør du for å unngå prokrastineringsfellen:

 • Rydd unna forstyrrelser eller gå et sted der du kan jobbe i fred
 • Lag en oversikt over det du skal gjøre, med korte, konkrete bolker
 • Ha en liten belønning for hver bolk du gjennomfører
 • Sett i gang

Kjenner du på manglende motivasjon? Ikke vent på den. Motivasjon er ikke nødvendig for å studere, selv om den kan være hjelpsom. Av og til kommer motivasjonen når du begynner å kjenne stoffet du leser og finner det interessant. 

- Jeg har lyst til å bli kjent med andre studenter, men synes det er skummelt å ta kontakt. Har dere noen tips?

Mange studenter synes det er vanskelig å ikke ha noen bekjente på sitt studium. Men gode vennskap skapes gjennom å bruke tid sammen, både fysisk og digitalt, så det er nyttig å være tålmodig.

 • En fin måte å bli kjent på er at lete etter andre med samme interesser som deg. Det gir deg automatisk et samtaleemne. Noen interesser gir også mulighet til å treffe de samme menneskene flere ganger. Et fint sted å starte er i SiO Foreninger. Let etter foreninger du er eller ønsker å være med i og meld deg inn. Noen foreninger har et stempel «Velkommen» som betyr at de jobber ekstra med å inkludere nye medlemmer og ønske dem velkommen.
 • Meld deg inn i en kollokviegruppe. Dette er en kjempefin måte å bli bedre kjent med dine medstudenter. Vær også med på gruppeprosjekter og labarbeid.
 • Hva med å bli aktiv i en politisk sak, et parti, frivillighetsarbeid?
 • Delta på arrangementer hvor du kan treffe andre studenter. I vår eventkalender får du full oversikt over hva som skjer.

Det er også lurt å tenke på hvordan du kan gjøre deg selv tilgjengelig gjennom øyenkontakt, smil og ved å si «hei» eller «god morgen». 

- Det er første uka av semesteret, og jeg kjenner allerede at jeg er stressa for eksamen. Hva kan jeg gjøre for å ikke bli stressa?

Det er veldig normalt at du blir stresset når du skal inn i nye ting og ikke vet helt hva du går til. Da er det lurt å jobbe jevnt og trutt gjennom semesteret.Når eksamen kommer, vil de aller fleste kjenne på litt engstelse. Og litt av det kan faktisk være bra. Det kan hjelpe deg med å være mer skjerpet under eksamen.Har du eksamensnerver fra begynnelsen av studiet, kan det tyde på at du har en sterk indre kritiker som jobber iherdig for å sikre topp prestasjoner. Her har vi noen råd til deg:

 • Snakk med en snill og medfølende stemme til deg selv. Hvordan ville du snakket til en venn som var redd for en eksamen flere måneder frem i tid. Når du hører den indre kritikeren sette i gang, minn deg selv på alt du gjør for å forberede deg og fortell deg selv at det er godt nok. Dette vil gå bra. Jobb med å få til en god og oppmuntrende indre dialog
 • Lag en realistisk plan og ha faste og realistiske mål på hva du skal gjennom hver dag. Ta en ting om gangen, du kommer gjennom alt.
 • Gi deg selv gode pauser hver dag
 • Visualiser deg selv i en eksamenssituasjon der du jobber jevnt med oppgavene og forholder deg rolig. Du kan for eksempel øve deg på å si ting som «jeg er rolig og samlet og er konsentrert under eksamen» eller «jeg henter frem fra hukommelsen den kunnskapen jeg trenger». Når du visualiserer dette blir det som en indre film som forsterker budskapet, og som kan dempe frykten du føler.

- Jeg har så lyst å gjøre det bra på studiet! Hvordan kan jeg strukturere hverdagen min på best mulig måte?

Som ny student er det ikke alltid så lett å vite hvordan du skal strukturer hverdagen din og arbeidet sitt.Ukeplanen er ditt verktøy for å dele opp et stort mål (stå på eksamen/få en grad) ned til små delmål. Husk at det tar tid å lykkes, ikke gi deg, selv om den første uka ikke gikk. Det er flere grunner til at en god ukeplan er nyttig for deg som student:

 • Du får oversikt. Du må finne ut når forelesninger er, om det er noen arbeidskrav, innleveringer, møter etc. 
 • Den gjør at du ikke trenger å gå å huske alt i hodet til enhver tid.
 • Det er lettere å oppleve mestring; det gir en god følelse når du kan stryke ut oppgaver du har ferdigstilt, og det blir lettere å se at alle små oppgaver leder mot et større mål. Mestring gir motivasjon.
 • Du slipper å bruke viljestyrke hver dag. Det er nemlig lett å bli sliten i viljestyrken. Hvis du lar ukeplanen styre deg fremfor hvordan du føler deg, og får til å innføre en rutine for deg selv, så trenger du ikke føle deg tipp topp motivert for å få gjennomført.

Andre ting du lurer på?

I SiO Helse har vi kurs, selvhjelpskurs og individuell behandling som kan hjelpe deg med alt dette og mye mer. Ikke nøl med å ta kontakt med oss hvis du lurer på noe!Sjekk ut tilbudene til SiO Helse