En god to-do liste er alfa og omega

Når du har satt deg ned og skal starte, kan det føles overveldende med alle gjøremål. Kanskje du har seminarer du skal holde foredrag i, innleveringer i grupper eller bare en hel masse du må få lest til neste forelesning. For at uken skal føles overkommelig kan det være fint å lage to-do lister. Start med det som er viktigst og nødvendig, og jobb deg nedover prioriteringslisten. Lag gode og ikke for store lister for dagen og kryss av for deg selv etter hvert som du blir ferdig. Når alt er krysset av gi deg selv en belønning, om det er en god kopp kaffe, et glass vin eller noe annet digg du kan glede deg til!

Unngå prokrastinering!

Du vet det så godt, men likevel skjer det. Prokrastinering. Å utsette øving, lesing eller skriving til rett før eksamen er verdens dårligste ide. Så det beste tipset for effektive og smarte studievalg er å ikke utsette til siste minutt! Noen måter å unngå å utsette ting eller distrahere seg selv er å bruke Pomodoro teknikken – dette er en veldig populær teknikk som går ut på å sette på en timer, og jobbe til klokken ringer. Da kan du ta deg en pause. Tidsbegrensingen gjør at du kommer godt i gang, og om du har kommet inn i en god flyt klarer du gjerne å fortsette å jobbe. Ikke sett målet for stort, start med 20 minutter. Om du klarer å holde fokuset lenger og lenger har du allerede startet å få bedre selvdisiplin.

Ha eksamen i kikkerten fra starten av

Av og til kan lesing, skriving og læring være utrolig spennende, og man kan nesten glemme litt at alle semestre avsluttes med en eksamen, midt i alt den faglige herligheten.. Derfor er det viktig å holde nesa og fokuset vendt mot eksamen fra du åpner pensumboken, til du lukker den. Skaff deg info om eksamensdatoer og eksamensform tidlig, slik at det ikke sniker på deg som en overraskelse ukene før! I tillegg kan det være lurt å samle opp sider og kapitler som er mest relevant, og lage en sitatbank som du kan sitte på, når eksamen skal skrives og du må ha noe skikkelig godt å starte oppgaven med! Eksamen er som en stor, herlig mållinje som er fin å ha i sikte, og fantastisk å løpe gjennom.

Bruk kollokviegruppen din aktivt

Samarbeid er det fineste arbeidet å ha i studietiden! Man kan nesten ikke sagt det nok hvor viktig og fint det kan være å være sammen om pensum! Ikke bare kan dere fordele pensumsidene når foreleseren har glemt at 250 sider fra mandag til tirsdag kan være i drøyeste laget - men det å alltid ha en eller to å sparre med kan være fint for å motivasjonen! Kjøp dere hvert deres termokrus fra SiO Mat og Drikke for enkel tilgang til uante mengder kaffe og jobb målrettet sammen mot eksamen! Flere mennesker (og mer kaffe?) gir mer kunnskap!

Vær aktiv!

Kropp og sjel, det henger sammen. Vi trenger en balansert kropp, og for å få energi må vi rett og slett bruke energi. Å være aktiv og å trene er superviktig for å holde fokus og motivasjonen, dette er vel så viktig i starten som slutten av semesteret. Du kan gå tur i nærmiljøet, eller gå på ski i Nordmarka. Oslo har mange gode treningsmuligheter, og disse er lurt å bruke hele året, og særlig i eksamensperioden som venter rundt hver en sving! Sjekk ut tilbudet fra SiO Athletica her.

Work work work work work work

…. det kan være en jobb i seg selv å bli vant til å studere! Men gleden når du kjenner på en god arbeidsflyt er stor. Prøv å lær av feilene fra tidligere, og vend blikket fremover mot en spennende læringshorisont med mer og mer erfaring i lommen for hvert år.