Studentrådgiver i SiO Helse, Mari Langmyr har noen gode tips for hvordan du kan få en skikkelig kickstart på studietiden.

Få oversikt

Som ny student er det helt vanlig å bli overveldet av alt som står på planen for det kommende semesteret. En bunke med bøker skal leses og oppgaver skal skrives. Ifølge rådgiver Mari blir vi ofte overveldet når vi ikke har en følelse av kontroll. Det kan derfor være lurt å få en oversikt over semesteret så tidlig som mulig.

Legg vekk bekymringer du uansett ikke får gjort noe med nå

Rådgiver i SiO Helse Mari Langmyr

Få døgnrytmen tilbake på plass

Mange har mistet døgnrytmen gjennom sommerferien. Det har rett og slett blitt en vane å stå opp klokken elleve, og til dette har Mari en morsom utfordring. - Lag en avtale med en studiekompis om å møtes til morgenkaffe hver morgen i en uke! Gjør det til noe hyggelig, se hvem som kan se trøttest ut!

Få mer ut av forelesningene

Mange bruker mye av studietiden i forelesninger, og da er det viktig å få mest mulig ut av timene.

  • Les pensum til forelesningen på forhånd. 
  • Dersom du ikke rekker å lese alt grundig kan du skumme igjennom overskriftene og prøve å få et inntrykk av hva som er det viktigste du skal lære den dagen. 
  • Tenk gjennom hva du ville valgt å legge frem fra dette stoffet dersom du var foreleseren.
  • Forsøk å idémyldre med deg selv hva dagens tema kan handle om når du er på vei til forelesning.

Det er også lett å glemme at man har forhåndskunnskap som man kan bruke. Joda, du har alltid noe kunnskap fra før, og å aktivere dette hjelper deg til å huske nye ting bedre. 

Legg vekk bekymringer

Som ny student kan du føle at du ikke har kontroll. Da er det fort gjort å fokusere på det verste som kan skje. Forsøk å heller fokusere på oppgavene du skal gjøre. Du kan uansett ikke kontrollere eksamensresultatene dine, så forsøk å forholde deg til hva som faktisk kan gjøres i dag. Legg vekk bekymringer du uansett ikke får gjort noe med nå, sier Mari.

Planlegg for eksamen allerede nå

Du har fortsatt god tid til eksamen, men det er lurt å forberede deg tidlig. Mari har fem gode tips til hvordan du kan få mest mulig ut av semesteret:

  • Fokuser på delmål og oppgaver som lar seg gjøre her og nå, ikke resultatet langt fremme i tid.
  • Vær aktiv i forelesningene og still gjerne spørsmål. Det holder deg våken og du lærer mer.
  • Skriv ned alt som skjer i en kalender.
  • Tenk gjennom når på døgnet du konsentrer deg best og legg opp lesedagen etter dette.
  • Husk at du hver dag også trenger samvittighetsfri til å gjøre helt andre ting.