Miljøvennlige studentboliger og bærekraftig boligbygging

SiO bygger stadig nye studentboliger, og har fokus på miljø og bærekraft i byggeprosessen.

Studenthus i miljøvennlig massivtre

SiO har bygd flere studenthus på Kringsjå Studentby i det miljøvennlige byggematerielet massivtre. Studenthusene er også et Futurebuilt-prosjekt, der klimagassutslippene i forbindelse med transport, energibruk og materialbruk er betydelig redusert. De nye familieboligene på Kringsjå er bygget slik at det skaper mer energi gjennom sin levetid enn det som ble brukt til produksjon av byggevarer, oppføring, drift og rivning av bygget. 

Sol og jordvarme gir energi til studentboligene

På Kringsjå Studentby er det montert solceller på tak og vegger på flere av studenthusene. Solcellene produserer nok elektrisitet til at byggene i deler av året er selvforsynt med strøm. Vi henter også energi fra studentbyens egne geovarmebrønner. Jordvarmen regnes som nærvarme og brukes hovedsakelig til å varme varmtvann.

Medlem av Grønn Byggallianse

SiO er medlem av miljønettverket Grønn Byggallianse. Vi har også tilsluttet oss de 10 anbefalte tiltakene i byggalliansens Veikart mot 2050. Formålet er grønnere studentboligdrift og grønnere byggeprosjekter. 

Bærekraftige mattilbud hos SiO Mat og Drikke

Vi synes det er viktig å gjøre tiltak for å redusere miljøfotavtrykket vårt. Hos SiO Mat og Drikke fokuserer vi på å redusere matsvinn og bruke resirkulerbar matemballasje. På våre to konseptsteder Sådd og KUTT Gourmet står miljø og bærekraft spesielt i fokus gjennom redusert matsvinn, plantebasert mat og gjenbruk.

Plantebasert mat med lavt klimaavtrykk

SiO Mat og Drikke åpnet sin første plantebaserte kafe på Blindern, Sådd. Her ønsker vi å vise at det er enkelt å spise mer plantebasert, noe som er bra for deg og for miljøet. All maten er klimamerket og har lavt klimaavtrykk. Også omgivelsene på Sådd er miljøvennlige, og alt av interiør er gjenbruk. Bli bedre kjent med Sådd her.  

Bærekraftig gourmet studentene har råd til

KUTT Gourmet er bærekraftig gourmetlunsj laget på overskuddsvarer fra våre leverandører. Hver dag komponerer våre kokker en rett basert på hvilke råvarer som er tilgjengelig. Vi lager kun 150 porsjoner, og målet er at alt skal ut i løpet av den timelange åpningstiden. Med Kutt Gourmet har vi fått stor oppmerksomhet både fra norske og utenlandske medier. Les mer om Kutt Gourmet.

I 2022 reddet vi 50 tonn overskuddsmat

Våre medarbeiderne gjør alt de kan for å ikke kaste mat. De bruker opp hele grønnsaken, koker kraft på ben og gir bort råvarer til andre avdelinger som de ikke får brukt selv. Youfood, varmmat og salat på vekt, bidrar også til at matsvinnet reduseres fordi du forsyner deg med det du ønsker å spise og betaler på vekt. Les mer omSiO Mat og Drikkes bærekraftige mattilbud.

Gjenbruksbutikk på Kringsjå Studentby

SiO ønsker å legge til rette for gjenbruk, og har åpnet gjenbruksbutikk på Kringsjå Studentby. Vi vet at mange som flytter inn i studentboligene våre trenger nye møbler og ting til boligen. Samtidig er det mange som flytter ut som ikke ønsker å ha med seg tingene sine videre. Da er det fint å vite at tingene kan få et nytt liv hos noen andre.Brukthjørnet drives i samarbeid med studenter, og er ikke som hvilken som helst annen bruktbutikk. I denne butikken er nemlig alle varer gratis! Les mer om Brukthjørnet her.

Arrangementer med fokus på bærekraft

SiO arrangerer flere eventer i året med fokus på bærekraft.

Vårpuss og pop-up sykkelverksted

Vi ønsker å gjøre det enklere for flere studenter å sykle i Oslo. Vi samarbeider med Sykkelprosjektet i Oslo og Vegvesenet for å vise studenter at sykkelen er et godt og miljøvennlig fremkomstmiddel. Vi har hatt flere arrangementer med sykkelen i fokus, som pop-up sykkelverksted og vårpuss av sykler. Vi har også samlet inn brukte sykler, pusset de opp, og gitt de videre til heldige studenter. 

Gjenbruksfestival på Kringsjå Studentby

Årlig flytter mange studenter inn og ut av studentboligene våre. Vi ønsker å bidra til at man ikke alltid kjøper nye møbler og interiør i flytteprosessen, men heller tenker gjenbruk. Vi har derfor arrangert gjenbruksfestival og markeder på Kringsjå Studentby hvor studenter som flytter ut leverer ting de ikke ønsker å ha med seg, og som andre studenter kan få med seg hjem og gi nytt liv. 

Klesbyttedag på Union Blindern

Hvert femte plagg i klesskapet vårt blir sjelden eller aldri brukt, og studentens klessklap er ikke noe unntak. Vi har arrangert klesbyttedag hvor studentene kunne levere inn plagg de ikke brukte og bytte til seg andre plagg. I samarbeid med Naturvernstudentene og studentlaget til Fremtiden i våre hender ble det også satt opp en fiksestasjon hvor man kunne bytte knapper, fikse hull eller gi gamle plagg en ny og kreativ vri.

Sosial bærekraft 

Vi i SiO har et stort hjerte for studentene i Oslo. I følge SHoT-undersøkelsen 2022 melder stor andel studenter at de kjenner på ensomhet og psykiske plager. Derfor ønsker vi å skape sosiale møteplasser der studentene kan møte hverandre og ha det hyggelig. Gode eksempler på dette finner du på Union Blindern, der vi arrangerer spillkvelder, quiz og filmkvelder. SiO har også arrangert speedfriending, der studenter kan møtes og få nye venner.