Matsvinn
Kan du tenke deg å spare penger? Redde verden? Eller kanskje folkene i den? Ta testen for å finne din matkastetype.Hvilken matkastetype er du? – Matvett
💡Hva kan du gjøre for å redusere matsvinn?Når du kjøper buffet, varmmat eller salat etter vekt hos oss, er du med på å gjøre en forskjell!Du velger selv hva og hvor mye du vil spise – og betaler kun for det du tar.På flere av spiseriene på UiO kan du låne en flergangsboks gratis i opptil 14 dager.Har du tatt litt mer mat enn du klarer å spise? Ta med restene hjem og unngå matsvinn – enkelt og miljøvennlig! 🌍
Matspare-tips
- Ikke kast mat selv om den har gått ut på dato, bruk heller sansene og sjekk om maten fremdeles er bra. Melk, yoghurt, egg, smør er ofte like god og trygg å spise flere dager etter utløpsdato.
- Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste.
- Rydd i kjøleskapet, så du vet hva du har.
- Legg merke til at noen varer har merking «Best før, ikke dårlig etter». Dette er et kjempebra tiltak der vi som forbrukere kan bruke sansene våre for å avgjøre om maten fremdeles kan brukes.
- Kjøtt og fisk kan fryses ned før siste forbruksdag, husk å merke emballasjen med hvilken dag den er fryst ned. Er du urolig for om fryst mat blir dårlig? En god tommelfinger regel er at når du fryser ned en vare som har to dager igjen før siste forbruksdag, har du to dager på deg til å spise det du har tatt ut av fryseren din.
- Oppbevar maten din riktig. Husk at fisk og kjøtt må oppbevares kaldere i kjøleskapet enn for eksempel grønnsaker.
- Avkjøl varm mat raskt, for eksempel i et kaldt vannbad. Du kan spise maten som rester eller lunsj dagen etter, eller det kan fryses ned om du har mye til overs. Oppbevar rester i tette bokser.
- Frys brød som ikke skal spises neste dag. Få brødet oppskåret, og tin brødskivene i brødristeren.
- Torsdag er en god restedag. Bruk opp rester før du handler ny mat til helgen.
🌱Hva gjør vi for å redusere matsvinnet?
Myndighetene og hele matbransjen har forpliktet seg til å halvere matsvinnet innen 2030 – i tråd med FNs bærekraftsmål. Denne avtalen har også SiO Mat og Drikke signert.I 2024 hadde vi et matsvinn på bare 11,6 gram per gjest – et lavt tall, men vi jobber målrettet for å få det enda lavere.Våre dyktige medarbeidere gjør sitt beste for å bruke opp all mat:
- Hele grønnsaken tas i bruk – fra rot til topp.
- Vi koker kraft på ben og rester.
- Råvarer som ikke brukes, deles med andre avdelinger.
- Vi har strengt fokus på smart bestilling og lagerstyring.
Slik sørger vi for at minst mulig mat går til spille – hver dag.

Eilert spiseri - kreative på overskuddsmat
På Eilert Spiseri, med avdelingsleder Nira i spissen, serveres fargerike, spennende og smakfulle retter – i imponerende mengder. Teamet har et sterkt fokus på å redusere matsvinn, og ser muligheter der andre ser avfall: gulrotskrell, rødbetskall og kikertlake blir til nye, smakfulle retter.
Her kan du få:
- Marengs og cookies laget av kikertlake
- Knekkebrød av rødbetskall
- Brownie med kirsebær
For å dele kunnskap og inspirere andre, har Nira og teamet laget en oppskriftsbok med kreative og bærekraftige oppskrifter. Målet er å hjelpe andre avdelinger i SiO Mat og Drikke med å bruke hele råvaren – og kaste mindre.