Grønn buffet - spar penger og miljøet!
Nå får du grønn buffet til bare kr 16,90 🥗 Vi håper at redusert pris kan bidra til at det spises mer grønt som er bra for miljøet.
Plukk og miks det du liker av vårt gode utvalg av varme og kalde retter.
For deg som liker fisk, kjøtt og kylling så har vi fortsatt det i buffeten, men det koster kr 18,90 pr hg.
PS! Bruk porselen når du skal sitte ned og spise hos oss!
Prisen forutsetter at man er student, og gjelder ikke på Eilert spiseri.

Økologisk kaffe i spiseriene våre
I spiseriene våre får du nå Green World Økologisk Kaffe.
Green World Økologisk Kaffe er Debio-merket, og det betyr at kaffen er garantert dyrket uten bruk av kjemiske sprøytemidler og kunstgjødsel.
Vi var nominert til Årets inspirasjon!
SiO Mat og Drikke var stolt finalist til Årets inspirasjon 2024 , Publikumsprisen i regi av Miljøfyrtårn. Vi vant dessverre ikke, men det er uansett stor stas å bli nominert.
Bærekraft er et satsningsområde for SiO Mat og Drikke, og viktig for studentene våre. Vi har vi redusert matsvinnet, engangsemballasjen og kjøttforbruket på campus. Samtidig har vi økt inntaket av grønn og sunn mat til studentene. Vi er stolte av å bidra til et mer bærekraftig samfunn samtidig som vi bidrar til sunnere liv for studentene våre.
Årets inspirasjon og årets miljøfyrtårn er en årlig konkurranse for å synliggjøre virksomheter som går foran og viser vei mot en grønnere og mer bærekraftig framtid. Målet med prisen er å inspirere enda flere norske virksomheter til handling og til å øke farten på den grønne omstillingen.


Sunn Mat i Kantina 2024
Ole - Johan spiseri, UiO var med i konkurransen om å bli norges sunneste kantine. Konkurransen hadde utgangspunkt i Helsedirektoratets kostråd.
Vi vant dessverre ikke, men det var uansett spennende å delta i konkurransen.

Grønn buffet er med i eksempelbanken for bærekraftige og innovative anskaffelser
Det er ekstra stas at prosjektet vårt Grønn buffet er tatt med i Direktoratet for for forvaltning og økonomistyrings eksempelbank for bærekraftige og innovative anskaffelser 🥗Eksempelbanken fremhever ulike tiltak som har gitt gevinster for blant annet klima, miljø og innbyggere. Verktøyet gjør det enklere å lære av andre og gi inspirasjon – dette liker vi!Vår erfaring fra Grønn buffet er at studentene velger mer klimavennlig mat når vi tar betalt per gram mat og når prisen på alternativer uten kjøtt er billigere 🥦Sjekk ut eksempelbanken for å lese mer om Grønn buffet og andre smarte bærekraftige og innovative grep 🌿

Vi har signert Grøntløftet
SiO Mat og Drikke skal bidra til å øke forbruket av frukt og grønnsaker gjennom å servere grønn og smakfull mat til gjestene i serveringsstedene våre.
Grøntløftet er et samarbeid mellom hele grøntnæringen i Norge, inkludert dagligvarehandelen, med mål om å øke forbruket og andelen av norske frukt og grønnsaker.
Derfor er positiv påvirkning av frukt og grønt, og et godt tilbud av smakfulle grønne retter viktig i tilbudet vårt. Arbeidet med Grøntløftet vil forsterke det vi allerede gjør, for å bidra til et godt og sunt kosthold for våre gjester.
Hva har vi forpliktet oss til?
🥦Alltid tilby plantebaserte retter i våre spiserier
🥕Frukt og grønt skal ha en sentral plassering i serveringsstedene for å inspirere til å ta grønne valg
🍆Vi skal jobbe for at frukt og grønt skal være det rimeligste alternativet
🫑Gi våre medarbeidere kompetanseheving på grønne retter
🥔Utvikle oppskriftene våre slik at de inneholder mer grønnsaker der det er mulig
🍅Buffeten vår skal ha størst andel grønne valg
Les mer om Grøntløftet her: Grøntløftet
Alle serveringsstedene våre er miljøfyrtårnsertifisert!
Hurra! I desember 2024 ble Urtegata spiseri og Bikuben kaffebar miljøfyrtårnsertifisert, og det betyr at alle serveringsstedene våre er mijøfyrtårnsertifisert!
Les mer om det her

Prøv flergangsboks på spiseriene på UiO!
Vi har et mål om å redusere bruken av engangsemballasje med 20% innen utgangen av 2025, og vi gjør flere tiltak for å nå målet.
Nå kan du prøve flergangsboksen gratis på Frederikke spiseri, Eilert spiseri, Medica spiseri, Sverdrup spiseri, Helga spiseri og Ole-Johan spiseri.
Les mer om flergangsboksen her

Hva mer gjør vi?
Økologiske produkter
Vi benytter økologiske produkter der det er hensiktsmessig,- mel, korn, kokos, juice og meieriprodukter. Nå får du også økologisk kaffe i spiseriene våre!Målet vårt er å øke innkjøpet av økologiske råvarer med 50 % hvert år fremover.
Fisk og skalldyr
Vi benytter ikke fisk og skalldyr som har rødt lys i sjømatguiden fra WWF. Tidvis blir vi tilbudt fisk og skalldyr som har rødt lys i sjømatguiden, men da er det bifangst, og vi vurderer i hvert tilfelle om vi skal tilby dette.
Redusere forbruket av kjøtt
Vi jobber kontinuerlig med å redusere bruken av rødt kjøtt i våre retter, og redusere kjøttandelen per porsjon. Fordelen er at man får i seg mer grønnsaker, og får smakt andre spennende proteinkilder som kikerter, bønner, linser osv.
Kortreiste og sesongbaserte råvarer
Vi prioriterer bruk av kortreiste og/eller sesongbaserte råvarer/produkter når de er i sesong. Vår definisjon av kortreist er produkter og råvarer som er produsert i Norge. Vi bestreber at produktene og råvarene skal ha så kort reisevei som mulig.

Matsvinn langt under bransjesnittet
De siste årene har vi jobbet systematisk for å få I 2024 var matsvinnet per gjest på 11,6 gram, og det er en reduksjn på 1,2 gram sammenlignet med 2023.
Dette utgjør en tredjedel av snittet for kantiner, som i følge Matvett ligger på 39 gram per gjest.
En viktig suksessfaktor er også å bruke våre medarbeideres gode og kreative ideer. Et eksempel på dette er de ansatte ved Eilert Spiseri på Blindern.
Dette teamet gjør mer enn å møte studentene med et varmt smil; de har laget mange oppskrifter som utnytter ingredienser som vanligvis ville blitt kastet, eller som nærmer seg utløpsdato. Gjennom kreativ bruk av disse ingrediensene bidrar de til å redusere matsvinn og fremme en mer bærekraftig matpraksis.
For eksempel marengs, cookies og brownies av kikertlake, knekkebrød av rødbetsskall og linsekake av gulrotskrell.
For å spre sine erfaringer og kunnskap, har teamet satt sammen en egen oppskriftsbok. Boken gir praktiske tips og oppskrifter for hvordan andre SiO Mat og Drikke avdelinger kan bruke råvarer på en kreativ måte som bidrar til å redusere matsvinn.

I 2024 sparte vi miljøet for 42 tonn med mat som ellers ville blitt kastet!
I 2024 benyttet vi oss av 42 tonn med overskuddsmat fra våre leverandører som ellers ville blitt kastet. Dette er råvarer som bidrar til at vi kan servere varierte og spennende retter i våre serveringssteder, og at vi også bidrar til mindre matsvinn.
Våre medarbeiderne gjør alt de kan for å ikke kaste mat. De bruker opp hele grønnsaken, koker kraft på ben og gir bort råvarer til andre avdelinger som de ikke får brukt selv. I tillegg har vi fokus på bestilling og hva vi har på lager.Buffet, varmmat og salat på vekt, bidrar også til at matsvinnet reduseres fordi du forsyner deg med det du ønsker å spise og betaler på vekt. Enkelt og greit.Vi gjør også flere tiltak i avdelingene våre, som gjør at du kan få god mat og drikke til redusert pris,- og bidra til å minimere matsvinn:
- Dagens KUTT: Varmrett med råvarer som snart går ut på dato.
- Dagens KUTT: Gårsdagens sandwicher. Varmmat og salat som selges til halv pris de siste 30 minuttene. Dette gjelder kun når serveringsstedene har mat igjen som ikke kan spares til dagen etter eller benyttes i andre retter.
- Produkter merket med KUTT: produkter som nærmer seg "best før" eller "siste forbruksdag".

Bruk porselen!
Skal du sitte i våre serveringssteder og spise?Hjelp oss å redusere avfallsmengden- bruk porselen!
Våre matspare-tips
- Ikke kast mat selv om den har gått ut på dato, bruk heller sansene og sjekk om maten fremdeles er bra. Melk, yoghurt, egg, smør er ofte like god og trygg å spise flere dager etter utløpsdato.
- Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste.
- Rydd i kjøleskapet, så du vet hva du har.
- Legg merke til at noen varer har merking «Best før, ikke dårlig etter». Dette er et kjempebra tiltak der vi som forbrukere kan bruke sansene våre for å avgjøre om maten fremdeles kan brukes.
- Kjøtt og fisk kan fryses ned før siste forbruksdag, husk å merke emballasjen med hvilken dag den er fryst ned. Er du urolig for om fryst mat blir dårlig? En god tommelfinger regel er at når du fryser ned en vare som har to dager igjen før siste forbruksdag, har du to dager på deg til å spise det du har tatt ut av fryseren din.
- Oppbevar maten din riktig. Husk at fisk og kjøtt må oppbevares kaldere i kjøleskapet enn for eksempel grønnsaker.
- Avkjøl varm mat raskt, for eksempel i et kaldt vannbad. Du kan spise maten som rester eller lunsj dagen etter, eller det kan fryses ned om du har mye til overs. Oppbevar rester i tette bokser.
- Frys brød som ikke skal spises neste dag. Få brødet oppskåret, og tin brødskivene i brødristeren.
- Torsdag er en god restedag. Bruk opp rester før du handler ny mat til helgen.