Sosiale medier og psykisk helse

Du har kanskje hørt at det er en sammenheng mellom sosiale medier og hvordan du føler deg? Forskningen viser at det er en sammenheng mellom sosiale medier og din psykiske helse, men at det i stor grad handler om hvordan du velger å bruke appene. Sosiale medier har også mange positive sider ved seg - det handler om å finne en god balanse.

Belønningssystemet

Læringspsykologien viser at når vi får positiv respons så øker sannsynligheten for at vi vil gjøre det samme igjen. Hjernen vår har nemlig et belønningssystem som kobler gode følelser mot handlinger, og hver gang du blir belønnet med positiv respons, vil du få lyst til å gjøre det igjen. Dette skjer når når du deler content på sosiale medier. Nye likes, kommentarer og følgere gir deg en god følelse som du vil ha mer av.

Unngå lykketyver!

I psykologien tenker vi at alle mennesker har en grunnleggende trang til å forstå seg selv. Dette betyr at du sammenligner deg selv med andre for å forstå deg selv bedre. På sosiale medier blir alle påvirket av hvordan alle andre fremstiller seg selv og av hva de deler. Du deler kanskje de tingene du er stolt av, eller som får deg til å se smart, pen, morsom og interessant ut? Vel, det samme gjør alle de andre også!

Falskt gjennomsnitt

Fordi vi ønsker å gi et positivt inntrykk av oss selv i sosiale medier, skapes det et «falskt gjennomsnitt», fordi vi sammenligner oss selv med høydepunktene i andres liv. Når vi sammenligner oss med andre, skjer det vanligvis oppover. Vi sammenligner oss sjelden med de vi opplever som mindre vellykkede enn oss selv. Når du kun har tilgang på utelukkende positivt innhold fra andre, sammenligner du deg selv med et nivå av «vellykkethet» som ikke eksisterer i virkeligheten. Når det er dette du sammenligner deg med, skaper det en følelse av å ikke helt strekke til. Vær bevisst på dette når du scroller. Folk deler de flotteste feriebildene, men ikke nudlene på lesesalen! Sammenligning er lykkens tyv, og en garantert oppskrift på skuffelse!

Tips

  1. Tenk over hva du deler og hvorfor du deler det – du trenger ikke slutte å dele det fine i livet, men det kan også være fint å dele nudlene på lesesalen innimellom!
  2. Tenk over hvem du poster for, hvem sin bekreftelse er det du søker?
  3. Tenk over hvordan og hvorfor du sammenligner deg med feeden din.
  4. Gå gjennom listen over hvem du følger. Gir det de deler deg gode eller dårlige følelser? Hvis de skaper en dårlig følelse hos deg kan du velge å avfølge eller begrense dem.
  5. Husk at din selvfølelse ikke trenger å være så sterkt knyttet til responsen du får på sosiale medier! Det inntrykket du gir av deg selv på sosiale media viser bare en liten side av deg!