Aldri fri

Det er kult å være student, det er liten tvil om det. Man har større frihet, man møter mange interessante folk, man får bruke tiden sin på å lære og diskutere ting man liker. Det jeg derimot ikke liker ved å være student, er at man aldri har fri, og spesielt i eksamensperiodene. Når man går hjem fra timen, er man fortsatt opptatt med å tenke på eksamener og innleveringer. Og for meg, og sikkert for mange av dere, gir ikke dette seg selv når man skal sove.

Det begynte da jeg ble student

Noe det nok gjør for mange studenter. Man går fra å kunne legge seg og slappe av, til å legge seg, men kanskje ikke klare å legge fra seg presset fra eksamen. Hvis det så bare hadde vært i eksamensperioden hadde det vært greit, men i min erfaring, varer det mye lenger enn det.

Når man først har fått uvanen med søvnproblemer, spiller det lenger ingen rolle om man har eksamen eller ikke, eller om man stresser eller ikke. Man får rett og slett bare ikke til å sove, rent fysisk, uansett hvor lenge man ligger der og glaner på innsiden av sine egne øyelokk. Derfor har jeg, en av disse kveldene jeg ikke får sove, forsøkt å skrive ned noen av tipsene som hjelper meg.

  • Forsøk å ikke bruke skjermer som PC, mobil og lignende før sengetid.
  • Hold et skjema for når du legger deg og står opp.
  • Ha lavere temperatur i rommet
  • Forsøk å lese litt, helst ikke noe fra pensum
  • Ikke se på klokka, det gjør deg bare mer stresset
  • Begrens inntak av koffein, spesielt sent på kvelden
  • Og det viktigste tipset, i det minste for meg, skriv ned tankene som hindrer deg i sove. I lister, dagbøker, eller hva som helst. Å få ting ned på papiret gir deg en følelse av kontroll.

Husk

Til slutt er det lurt å huske på at man selv ikke kan noe for at man sliter med å sove. Det kan skje hvem som helst, når som helst. Man må rett og slett bare fortsette å prøve å sove, og prøve å stresse minst mulig.