Idébank for en digital og sosial foreningshverdag

Vær kreativ. Man blir fort sliten av å "bare" snakke sammen i et videomøte, spesielt når man er mange, så det kan være lurt å planlegge aktiviteter hvis man møtes for å være sosial. Her er noen tips til aktiviteter som fungerer skikkelig bra digitalt:

 • Se film sammen. Veldig mange foreninger har lagt inn i programmet sitt å se en film gjennom Netflix Party. Dette programmet starter filmen eller episoden på samme tid for alle, og lar en chatte med de andre underveis.
 • Spill sammen. Det finnes en rekke spill man kan spille over nett. Mens man gamer (for eksempel gjennom Steam) eller spiller brettspill (for eksempel gjennom Tabletopia) kan kan bruke Discord eller et annet program for å snakke og chatte.
 • Musikkbingo. Bruk dette programmet for å lage unike bingobrett, del lyd fra Spotify gjennom Zoom, og la deltakerne krysse av når de kjenner igjen en sang.
 • Tegnelek. Bruk dette programmet for å la en deltaker finne et tilfeldig ord som må tegnes, mens de andre gjetter. Selve tegningen kan gjøres i feks Zoom (whiteboard) eller gjennom skjermdeling og Paint
 • Ryktet går! En tegningsbasert hviskelek. Man begynner med et ord eller setning, som neste person skal tegne - deretter skal neste person forklare tegningen før den blir sendt videre - og slik går runden til alle har enten tegnet eller beskrevet. På slutten oppsummerer man hver serie, og ser hvordan tegningene og forklaringene har forandret seg. Her kan man bruke Paint og messenger for å tegne og sende videre - eller man kan bruke nettstedet garticphone.com
 • Adjektivhistorie. Forbered en historie, gjerne rundt et tema som har med foreningen å gjøre, eller som flere kjenner til. Legg inn rom der det kan passe med adjektiver. Så spør du hver deltaker om et adjektiv frem til alle de ledige plassene i historien er fylt opp. Så leser man historien høyt til slutt.
 • Hentelek. Her blir det sagt et ord på en ting de fleste har hjemme, og så skal deltagerne løpe og hente det. Første person som finner tingen får poeng. Her kan det også være gøy med ordspill eller en gåte for å gjøre leken litt vanskeligere.
 • Dilemmaer. Søk opp dilemmaer på internett og utfordre deltagerne til å velge et av alternativene. Her må det forklares hvorfor man velger som man gjør.
 • Spaceman. En versjon av Hangman. Linken her viser til hvordan du kan gjennomføre dette i Powerpoint. Du kan også bruke Paint eller Whiteboard rett i Zoom 
 • Geoguessr. Er du glad i geografi og quiz? Geoguessr plasserer deg et tilfeldig sted i Google Maps Streetview - og du skal gjette hvor du er på verdenskartet. Den som gjetter nærmeste sted vinner.
 • Karaoke. Sett opp en digital karaoke ved å følge denne linken
 • Paint and Sip. Alle kan få en handleliste over det som trengs å kjøpes inn slik at dere kan male sammen, digitalt. Det kan være greit at det er en som instruerer, til en viss grad - da det er moro å male til et tema eller male det samme bildet. Det kan selvsagt også være fritt frem til å male uten et motiv og la kreativiteten løpe løpsk.
 • Øl- eller brussmaking. Det viktigste i en øl- eller brussmaking er at alle på forhånd blir enige om handlelisten. Alle kjøper inn det samme, slik at man kan diskutere seg gjennom listen og rangere etter smak, eller annen vilkårlig rangering.
 • Kakebakekonkurranse. Alle starter samtidig, og får en gitt tid til å lage noe som ser skikkelig bra ut. Man kan gjerne ha på videosamtale gjennom hele prosessen.
 • Felles matlaging. Sett ned en felles handleliste slik at dere kan lage mat sammen! Ikke alle har de samme verktøyene på kjøkkenet, så det er fint å ha listen klar i litt god tid slik at man kan låne det man mangler. Husk at desto kortere list man setter ned, jo lettere blir det for alle å gjennomføre.

Gjør det dere vanligvis gjør over video

Det finnes nesten ingen grenser for hva som har blitt gjort over video de siste ukene. Strikking, konserter, dansekurs, quiz... Det er ingen fasit på hvordan det skal gjennomføres, men om man er usikker kan man finne inspirasjon og tips i et utall digitale arrangementer som allerede har blitt gjennomført.Dersom det legges opp til mindre lag eller grupper (for eksempel i en quiz) kan det være lurt å organisere grupper for de som ikke kjenner noen fra før. Da er det lettere for nye medlemmer å bli med.For eksempel holdt Cybernetisk Selskab quiz ved å bruke Zoom og Kahoot. Et lurt tips fra dem er å legge inn ekstra tid til å få på plass alt det tekniske. En annen forening som opprettholder de vanlige aktivitetene er Latinamerikansk Forening, som bruker Skype til å øve seg i spansk og spise middag sammen.

 

Hverdagen blir gøyere om man holder samtaler og aktiviteter gående også mellom organiserte møter. Man kan for eksempel lage en gruppe i Snapchat eller bruke en hashtag på Instagram. Til mer og mindre seriøs chat er Slack et godt alternativ, ettersom man kan dele inn samtaletrådene etter kategorier. Sistnevnte har lenge vært brukt av Realistforeningen (se eksempler på kategorier man kan bruke, til venstre i bildet under). 

Hold digital generalforsamling

En digital generalforsamling er hakket mer komplisert enn et møte med 6-7 deltakere, men det finnes muligheter for dette også! Landsrådet for barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) har skrevet denne artikkelen om temaet.

Hold digitale møter

Styremøter og andre møter i foreningen bør tas over video, ikke chat. Det finnes en rekke tjenester for videomøter, for eksempel TeamsZoomGoogle Hangout eller Discord. Vi anbefaler å bruke et program som gir muligheten for å dele skjerm, samt gir en god oversikt over deltakerne. Pass også å at alle har muligheten til å bruke programmet gratis, gjerne også uten å lage seg en bruker. 

Her er noen tips for å holde gode videomøter: 

 • Videomøter tar gjerne lengre tid enn et fysisk møte, så organiser møtet godt og sett av nok tid.
 • Velg en møteleder. Denne bør også være den som inviterer til møtet, sånn at personen har alle de tekniske funksjonene som følger med å være vertskap.
 • Møtelederen holder styr på hvem som ønsker å snakke. Dette kan i mange programmer markeres med for eksempel en emoji, eller å rekke opp hånden.
 • Alle som ikke snakker muter seg selv til de får ordet.

Programmer dere kan bruke

Til formelle videomøter:

Til uformelle videomøter/henge sammen:

Til chatting:

Programmer dere kan bruke for å organisere driften deres:

Har vi glemt et genialt program? Tips oss gjerne på foreninger@sio.no 

Andre artikler om koronasituasjonen:Scenarioplanlegging for studentforeningerGenerell informasjon om våre tilbud og foreningsdrift i denne tidenHva sier støtteordningene?