Skape et godt samarbeid
Så lenge foreningen består av flere enn én person (noe alle studentforeninger må gjøre) så må de som er i foreningen samarbeide. Teambuilding gjør at dette samarbeidet blir så bra som mulig, som igjen resulterer i bedre resultater.Teambuilding kan være så mangt, her har vi en oversikt over de punktene vi mener er viktigst for nye medlemmer eller foreninger, og for etablerte foreninger med mer avansert struktur.
Bli kjent med hverandre
Vi har alle et behov for å bli akseptert, inkludert og få tillit. Teambuilding er med på å gjøre at alle føler de er en del av foreningen. Jo sterkere tilhørighet de har, desto mer ønsker de å delta. Når alle medlemmene i foreningen kjenner hverandre, skaper det mer rom for å si hva de mener. Alle blir tryggere på de andre i foreningen og kan komme med forslag og meninger uten å bli gjort narr av eller tullet med. Det er derfor viktig å bli godt kjent.Hvis ingen kjenner hverandre, så er "bli kjent"-leker det beste. Gjør det lekent med navnerunder hvor alle må si et dyr som starter på samme forbokstav, eller speedfriending så alle får sagt litt om seg selv og spurt litt om den andre. Ved speedfriending er det greit å gi så konkrete instruksjoner som mulig med tid, og gjerne noen eksempler til ting å snakke om for de som synes det kan være utfordrende.
Skape en sosial arena
Å legge til rette for en sosial arena utenom de oppgavene foreningen driver med til vanlig, vil bygge en god kultur mellom medlemmene. Så å si alle blir med i en forening fordi de vil ha nye venner og gjøre noe som betyr noe.Sosiale tiltak vil skape trivsel og gjøre det enklere å bli kjent. Husk at alle er forskjellige, en idé som kan virke bra, passer ikke alltid for alle. Kartlegg gjerne interesser og spør åpent om forslagene er noe alle støtter. Hvis det er noe som koster penger, kan det søkes om støtte til teambuilding i de fleste støtteordninger.Se vår side om forskjellige støtteordninger herHer kan dere gå tur ute, i skogen, byen eller nabolaget. Dra på trening sammen, kanskje noen vil lære å løfte vekter eller prøve og løpe 1 km uten pause. Kafeer er et fint sted å møtes, eller dere kan lage middag sammen hjemme hos en av medlemmene. Hvis det er for liten plass kan teambuildingen deles opp i grupper, og med en rullering i gruppene og flere middager, får alle anledning til å møte hverandre.Flere idéer til sosial aktivitet? Se her
Bedre samarbeid
Det å bli kjent og ha sosiale aktiviteter øker garantert samarbeidet innad i foreningen, men det er ikke direkte øvelser på å samarbeide. Det å tenke sammen rundt en problemstilling, forstå idefaser og gjennomføringsfaser, krever forskjellig typer innsats og samarbeid. Derfor kan mer spesifiserte øvelser gi bedre resultat på disse punktene. Det finnes flere eksterne parter som tilbyr dette. Escape Room og Fangene på Fortet er vanlige eksempler, men det går også an å gjøre mye der foreningen vanligvis møtes. Direkte øvelse på scenarioer og rollespill, hvor noen i foreningen har laget et opplegg som tar for seg noe foreningen trenger å jobbe med. Det er nesten ikke grenser for hva en kan øve på, så det viktigste er å identifisere utfordringen dere har, og lage et opplegg rundt. Hvis det er vanskelig å se på et opplegg, så ta kontakt med Ivar i SiO Foreninger, han hjelper dere gjerne. Eksempler er at dere setter opp hvordan dere skal planlegge et arrangement, idemyldre rundt en bestilling fra noen om hvordan studentene kan hjelpe til med noe, finne beste måte å gå frem for å rekruttere nye medlemmer og mye mer.