Hvor finner jeg inspirasjon?
Å finne inspirasjonen er ofte det første steget i prosessen, men kanskje også det aller vanskeligste. Det er viktig å huske på at ingen forventer at du skal revolusjonere grafisk design-verden med plakaten eller brosjyren din, og at du derfor ikke trenger å finne opp hjulet på nytt. Det er utrolig mange gode kilder til inspirasjon på nettet, hvor bransjefolk og hobby-grafikere legger ut det de har laget. Her er det viktig å ta inspirasjon, og ikke kopiere.
..eller du kan hente inspirasjon fra grafisk design og print du finner i hverdagen.
Sidetall i InDesign?
- Vær i ‘A-master’-siden. Dette er siden som bestemmer over resten av prosjektet.
- For å få opp dette vinduet går du til Window > Pages.
- Velg tekstverktøyet og lager en tekstboks der du ønsker å ha sidetallet.
- Gå til Type > Insert Special Character >Markers, hvor du kan velge Current Page Number.
Enkle grafiske illustrasjoner
Det beste programmet å bruke til å illustrere er Adobe Illustrator. Det kan ta litt tid å bli kjent med programmet, og finne ut av hvilke former du ønsker å bruke. Vi har samlet et par lenker som viser hvordan du kan lage enkle illustrasjoner, uten særlige forkunnskaper.
Tips til effekter
Når man begynner å redigere bilder i Photoshop, er det greit å ha et par effekter å prøve seg frem med, og få en god gjennomgang av disse. Dette får du dersom du deltar på SiO Foreningers grafiske designkurs, men hvis du vil ha mer å jobbe med kan du prøve ut disse:
Fargesammensetninger
Hvilke farger du ønsker å bruke på de grafiske elementene, handler mye om smak og preferanser. Det kan være lurt å ta utgangspunkt i et par farger som kjennetegner din forening sin grafiske profil. I den profilen er det gjerne én farge som er primærfargen for bedriften, og andre fastsatte farger som er sekundærfargene.Ta SiO som eksempel: Her brukes i hovedsak en variant av rød, mens grønn, lilla og gul er sekundærfargene. Dersom du har lyst på flere eksempler, eller trenger en god innføring i fargelære anbefaler vi å bla gjennom denne forklaringen
Gratis bilder og illustrasjoner
Det er mange sider som tilbyr gratis bilder og illustrasjoner uten å bryte copyright-loven. Det er viktig at du sjekker om disse har krav til hvordan de kan brukes før du går i gang. Noen bilder kan være godkjent til privat bruk, men ikke godkjent dersom du skal bruke den til reklame/kommersielt innhold. Her har vi samlet et par linker til sider med gratis bilder:
Hvordan redigerer jeg sammen to bilder?
Å redigere sammen elementer fra to ulike bilder kan resultere i både interessant og morsomt grafisk innhold. Her er et par videoer som forklarer fremgangsmetoden:
Valg av font
Vi tenker ofte på hva teksten skal si og hvordan mottakeren skal tyde det som blir skrevet, men vi tenker ikke alltid like ofte på leserens førsteinntrykk av teksten. Hvordan teksten ser ut har overraskende mye å si for om vi velger å lese videre. Vil du heller lese en tekst i cambria, broadway, brush script, eller wingdings? Det er viktig å tenke på hvilke assosiasjoner du vil at leseren skal ha til innholdet ditt. Har du skrevet en lang artikkel med mye viktig informasjon, er det greit å tenke på lesbarhet fremfor hvor kul teksten ser ut.Dersom du skal designe en kort, grafisk poster kan du la kreativiteten flyte litt mer for å trekke inn oppmerksomheten. Her er flere tips til valg av font.Gratis fonter kan du finne her:
Her er et par videoer som bryter ned typografi og layout i grafisk design:
Størrelse på font for ulik bruk
Er du usikker på om størrelsen på teksten på plakaten er for liten, finnes det en størrelseskalkulator her. Her kan du beregne størrelse på bokstavene ut fra hvor lang unna du er når du ser plakaten.
Ønsker du å se hvordan en font kan se ut på ulike typer produkter og plattformer, kan du bruke denne nettsiden til å søke opp fonten og se hva andre har laget med den. Det kan også være greit å se på de ulike valgene man har innenfor størrelse på selve innholdet – hvor stor trenger plakaten egentlig å være? Holder det med en A4-plakat, eller hadde det passet bedre med C3? Det finnes mange forskjellige formater, dimensjoner og papirstørrelser.
Copyright
Copyright, eller opphavsrett, er retten til litterære og kunstneriske åndsverk, som for eksempel en sang, et maleri, en bok eller et grafisk trykk. Opphavsretten oppstår i det du skaper et verk, og er noe som må registreres for å være gjeldende. På internett kan konseptet med copyright iblant være litt flytende, og ting blir delt i rekordfart. Da er det lett å tro at innholdet kan deles som man vil, men det er her det bli vanskelig. Derfor er det viktig at du passer på at elementer du bruker til å lage grafisk innhold til foreningen, er godkjent for kopi og bruk. Vil du lese mer om copyright, opphavsrett og åndsverksloven? Da kan du lese det her:
Oversikt over hurtigtaster
Hvis du synes at det til tider kan være litt tungvint å jobbe i Adobe-programmene, har vi satt sammen en liste med hurtigtaster, som kan gjøre det litt mer smooth å jobbe med det grafiske innholdet.
Kurs i grafisk design
Vi holder kurs i grafisk design for studentforeninger. På kursene lærer du grunnleggende funksjoner i programmene, samt teknikkene du trenger for å utforme grafisk materiell i Photoshop, Illustrator og InDesign, eller ved bruk av gratisprogrammer.Se alle kursdatoene for grafisk design her