Vennskap er en underlig ting. Noen ganger sier det «klikk» og du bare kjenner at dette er en person du vil bli god venn med, og at det er gjensidig. Du er heldig hvis du opplever dette, for det skjer ikke så ofte. Andre ganger kommer vennskap mer over tid. Kan du huske hvordan du fikk de første vennene fra hjemstedet? Det å være venner betyr ikke at dere har alt til felles. Det handler om å bli kjent med noen over tid, dele minner og ha felles referanser fra opplevelser og andre bekjente. Ofte er skolen eller fritidsaktiviteten tilrettelagt for at vennskap utvikler seg, nettopp fordi man møtes jevnlig gjennom aktiviteter. Den hjelpen får du ikke nødvendigvis på høyere utdanning. Men du kan fint ta noen enkle grep på egen hånd.
Vis at du ønsker kontakt
Det viktigste du kan gjøre for å skaffe nye venner, er å vise andre at du ønsker kontakt. Det betyr å tørre å sette seg i kantina alene, å være kontaktsøkende og ikke gjemme seg bak PC eller telefon, og kanskje våge å gå alene på en aktivitet. Det kan være utfordrende, for ingen liker å vise andre at de er ensomme. Mange haster fort hjem etter forelesning, nettopp for å slippe det ubehaget.
Ta initiativ til kontakt
Det finnes noen enkle grep for å komme i kontakt med andre. Smil, vær hyggelig og interessert, still spørsmål. Det er ofte enklere å stille spørsmål enn å snakke om seg selv, så bruk spørsmålene aktivt:
- Hvilke fag tar du?
- Er du med i noen foreninger?
- Bor du i kollektiv?
- Hvor trener du?
Og husk at alle liker å få komplimenter, en god snarvei for å komme i kontakt. Men så klart, alt dette er utfordrende for den som er sjenert. Se om du klarer det likevel. Husk at ingen ser nervene dine slik som du kjenner dem i kroppen, og alle blir påvirket av å snakke med mennesker de ikke kjenner, så litt nerver må til.
Vær villig til å gjøre endringer
Selv om du har planlagt å skrive en oppgave, vaske klær eller er sliten etter en dag på forelesning - får du en invitasjon, si ja! Klesvasken tar du en annen dag og du kan få ekstra energi hvis aktiviteten blir morsom. Selv om invitasjonen kanskje ikke er den aller mest spennende, så kan den lede til noe mer.
Bli med i en studentforening
SiO Foreninger er et bra sted å starte om du ønsker kontakt med studenter som har samme interesser som deg. Her finner du hundrevis av foreninger, og flere av disse er såkalte Velkommen-foreninger. Det betyr at de har ekstra fokus på å inkludere og ønske nye studenter velkommen. Kanskje det er lurt å sikte mot en forening som møtes jevnlig, for eksempel en gang i uka. Eller hva med Oslo studentens idrettsforening? Ikke gå i fella og tenk at alle der kjenner hverandre fra før, eller at du ikke er god nok eller kan nok om aktiviteten. Foreningene er kun for studenter. Mange er nye, alle har vært nye engang og du er selvsagt hjertelig velkommen.